Filmtips

Waar kijk ik al die goede films?

Ik krijg vaak de vraag: maar waar kijk ik al die goede films dan? Nou hier.

Per film betalen (dus geen abonnement)

Picl.nl | Website met arthouse films die op hetzelfde moment ook in de filmhuizen draaien. Ze zijn daarom wat duurder (€ 8,50) en een deel van de opbrengst gaat naar die filmhuizen. Ook zijn er films te vinden die net niet meer in het filmhuis draaien voor € 4,99. Je maakt een account aan en je betaalt vervolgens per film met iDeal of creditcard. De films kan je zien op je laptop-, tablet of telefoonscherm (die je aan je tv-scherm verbindt met een kabel) of je cast ze met Chromecast naar je tv. De film moet je binnen 48 uur bekijken.

Google Play Movies | Via de app van Google Play Movies kijk je de films die 2 à 3 maanden geleden nog in de bioscoop of het filmhuis draaiden en je betaalt per film (meestal € 4,99 voor HD kwaliteit). Bijna alle recente (filmhuis)films zijn hier wel te vinden. Kijk hier bijvoorbeeld mijn beste film van 2018: The Florida Project. Je koppelt je creditcard aan de app (oftewel; aan je Google account) en je betaalt vervolgens met één klik voor een film. Je kijkt ze op je telefoon-, laptop- of tabletscherm (verbonden aan een tv-scherm) of je cast ze naar je tv met Chromecast. Niet alleen recente films, maar ook een heel scala aan oudere films vind je hier (zo’n €2,99 per film). De film moet je binnen 30 dagen starten en dan binnen 48 uur kijken. Let op: soms zijn films duurder (€ 7,99 of zelfs € 9,99), dan koop je ze voor “altijd”. iTunes biedt een vergelijkbaar systeem aan (met Apple TV), maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Pathé Thuis | De meeste smart-tv’s of settopboxen van providers hebben een app van Pathé Thuis. Ook hiermee kijk je de films die 2 à 3 maanden geleden nog in de bioscoop of het filmhuis draaiden en je betaalt per film. Ook Pathé Thuis biedt vrijwel iedere recente film aan. Bij Pathé Thuis kan je betalen met een tegoed of met een koppeling met Paypal. Via je laptop kan je ook per film betalen met iDeal en creditcard. Vanaf de app op je telefoon of laptop kan je de films ook casten, of verbinden aan je tv-scherm. Pathé Thuis heeft dezelfde prijzen als Google Play Movies.

Via je internetprovider zoals Ziggo of KPN | Net als bij Google Play Movies, iTunes of Pathé Thuis kan je via je internetprovider per film betalen voor recente films, voor dezelfde prijzen. Ook het aanbod is ongeveer hetzelfde. De films vind je via het on demand menu, meestal onder “films huren” of iets dergelijks. Je betaalt meestal via je maandelijkse factuur.

Snel zien of een film al beschikbaar is om online te huren? Ga naar Film.nl, dan heb je een volledig overzicht. Of Google een filmtitel, en kijk rechts in het kader onderaan of je een vermelding ziet staan van de beschikbaarheid op Google Play Movies; dan is de film vrijwel altijd ook te zien via iTunes, je provider of Pathé Thuis. Als ‘ie op Netflix staat, staat dit er ook bij vermeld.

Abonnementsdiensten

Netflix | Wie heeft ’t niet? Netflix heeft een verrassend filmaanbod. Op het eerste gezicht lijkt het vooral om series en makkelijke hap-slik-weg-films te draaien, maar als je goed zoekt zijn er veel goede (zowel oude als nieuwe) films te vinden. De website van VPRO Cinema heeft een handige sectie over goede films op Netflix: Filmtips voor Netflix. Je kan je ook op hun nieuwsbrief abonneren. Netflix produceert steeds meer zelf films met gerenommeerde filmmakers zoals Roma, The Irishman en Marriage Story. Maar ook verschijnen er steeds meer prijswinnende films die nog maar kort geleden in de bios draaiden zoals Call Me By Your Name, Girl en Moonlight. Maar kijk snel, want voor je het weet zijn ze weer verwijderd.

Disney+ | Als je in één weekend alle Disney, Pixar, Marvel en Star Wars films wilt kijken moet je hier zijn. Vergeet ook niet de documentaires van National Geographic, zoals het Oscarwinnende Free Solo.

Amazon Prime | Amazon heeft vooral goede series. Kijk vooral naar The Marvelous Ms. Maisel, Undone, Fleabag, Modern Love en Mr. Robot. Maar ook zijn er een aantal goede recente films te vinden, zoals Beautiful Boy en The Report (beide Amazon-coproducties). Ik verwacht dat Amazon steeds meer ook de kant van Netflix op gaat en zelf gaat produceren en rechten van nieuwe goede films binnen gaat halen.

Dan heb je nog Videoland en Ziggo Movies & Series XL (HBO), maar die staan eerder bekend om hun series en niet om hun geweldige filmaanbod. Abonnementsdienst Cinetree biedt goede arthousefilms aan van 1 à 2 jaar geleden. Ik heb ze meestal al gezien, dus ik heb de dienst nog niet uitgeprobeerd. Maar misschien ook de moeite waard! En dan is er nog Apple TV+, de nieuwe abonnementsdienst van Apple met (volgens mij) alleen maar films (en series) geproduceerd door Apple zelf. Ook nog niet uitgeprobeerd.

Veel kijkplezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*