Jaar top 10

Beste films van 2010

Een zeer gelukkig en fantastisch 2011 toegewenst, met net zoveel – liefst nog meer – mooie films als in 2010!!

De beste film van 2010 is ANOTHER YEAR van Mike Leigh. Een geweldig mooi Brits drama over het liefdevolle stel Tom (Jim Broadbent) en Gerry (Ruth Sheen) die de zorgen en problemen aanhoren van hun familie en vrienden, waaronder Gerry’s collega Mary (fantastische rol van Lesley Manville). Een mooie titel om 2010 mee af te sluiten en 2011 mee te beginnen. Opnieuw een jaar, een jaar waarin heel weinig en heel veel kan gebeuren. 2011 is hopelijk opnieuw een jaar met zoveel mooie films als in 2010. Ik kon amper een keuze maken voor mijn top 10 die ik jaarlijks aan Cinema.nl stuur. Ik zag dit jaar echt wel meer dan 10 mooie films! Toch heb ik een keus gemaakt en daarbij prijkt op nummer twee TOY STORY 3. De meest fantastische animatiefilm die ik ooit zag. Ik moest op het eind zowaar een traantje wegpinken, omdat de film op zo’n mooie manier vertelt over het afscheid nemen van je jeugd en volwassen worden. Echt subliem, hoe de mensen bij Pixar dit met animatie kunnen vertellen. En tegelijk absoluut hilarisch kunnen zijn (ik zeg een Spaans sprekende Buzz-Lightyear!).

Mijn top 10 vervolgt met A SINGLE MAN, WHERE THE WILD THINGS ARE, LA VIE AU RANCH, HUNTING & ZN, THE SOCIAL NETWORK, FANTASTIC MR FOX, INCEPTION en WIN/WIN. Van INCEPTION en THE SOCIAL NETWORK zullen de meeste mensen wel gehoord hebben, maar over LA VIE AU RANCH vast niet. Deze Franse film van beginnend filmmaakster Sophie Letourneur vertelt over het leven op de ‘ranch’: een studentenkamer. De film draaide op het IFFR en werd vervolgens door EYE in het programma Previously Unreleased uitgebracht, omdat geen enkele Nederlandse distributeur de film wilde distribueren. Een geweldige film over studeren en student zijn. Er worden weinig films gemaakt over deze periode. Wel over de middelbare school, en over net afgestuurd zijn. Maar niet over die periode ertussen. Er gebeurt in die periode dan ook niet veel zichtbaars; je studeert en je feest. Maar ondertussen gebeurt er juist heel veel, je maakt keuzes die de rest van je leven bepalen. En je sluit viendschappen voor de rest van je leven. En daar gaat deze film over. Bijzonder precies goed. Werkelijk fantastisch. Het is zo jammer dat maar zo weinig mensen van deze film hebben kunnen genieten! THE SOCIAL NETWORK gaat hier eigenlijk ook over. En deze film heeft gelukkig wel heel veel mensen kunnen trekken. Misschien dat er toch meer (serieuze) films gemaakt gaan worden over deze belangrijke periode in je leven. Dit is wat THE SOCIAL NETWORK zo goed maakt. Naast natuurlijk de sublieme acteerprestaties. David Fincher houdt er werkelijk een fantastische acteursregie op na.

Over acteren gesproken; even een lijstje met beste acteerprestaties van dit jaar. Bij de mannen staat Colin Firth in A SINGLE MAN bovenaan. Ook Jeremy Renner is fantastisch in zowel THE HURT LOCKER (Oscarwinnaar van vorig jaar, geweldige film ook!) als in THE TOWN (ook goede film!). En ik moet natuurlijk Leonardo Dicaprio noemen, voor zijn rol in SHUTTER ISLAND. Ook Ewan McGregor in THE GHOST WRITER, de nieuwste film van Roman Polanski, is het vermelden waard. En in YO, TAMBIEN, de publieksfavoriet van het IFFR speelt Pablo Pineda hartverwarmend goed. Al deze films hebben niet mijn top 10 gehaald, maar zijn wel stuk voor stuk fantastische films en echte aanraders. Bij de vrouwen kan ik Lesley Manville noemen in ANOTHER YEAR, wat een fantastische rol. Echt een actrice die acteert met haar ogen, ontzettend knap. Verder zeg ik Isabelle Carré, in de geweldige film LE REFUGE van Francois Ozon – nog zo’n goede film die de top 10 niet haalde. Hetzelfde geldt voor THE KIDS ARE ALLRIGHT, waarin Annette Bening Oscar-waardige acteerprestaties laat zien. Aan het begin van het jaar zag ik nog zo’n fantastische film; LOURDES. Met een geweldige rol van Sylvie Testud. En daarin ben ik niet de enige; op 4 december won zij voor haar rol in Lourdes de European Film Award.

Ach, ik kan nog wel even doorgaan. Wat een geweldig filmjaar was 2010. En dan had ik het nog niet eens over het Nederlands Film Festival. Wat een geweldig Néderlands filmjaar was het. Naast HUNTING & ZN en WIN/WIN zijn JOY, RICHTING WEST, MY QUEEN KARO, SHOCKING BLUE, SCHEMER, DE GELUKKIGE HUISVROUW en ook SINT het vermelden waard. Ook zag ik de geweldige Nederlandse documentaires ALL WE EVER WANTED (ook over keuzes als je twintig bent), DE LEUGEN en PARRADOX (over filmpionier Pim de la Parra, gezien tijdens het IDFA). En ook de fantastische film ALLES STROOMT, die in 2009 de publieksprijs won op het NFF, de beste Nederlandse film die ik dit jaar zag. En al die publieksfilms die stuk voor stuk binnen een paar dagen een Gouden Film binnenhalen (meer dan 100.000 bezoekers), zoals KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, TIRZA, LOFT, DE EETCLUB, DIK TROM, BRIEFGEHEIM, etc. Super! Nee, ik kan inderdaad niet ophouden. Nu maar hopen dat onze fijne cultuurafschuwende nieuwe regering niet al deze Nederlandse geweldigheid de das omdoet..

Volgend filmevenement: de Oscars! Ik heb er nu al zin in…

2 thoughts on “Beste films van 2010”

  1. Nou, virtueel dan maar. Ook een gelukkig Nieuwjaar.
    Zullen we nu eindelijk eens dé Mol eruit pikken???

  2. Jij ook! Had ik je woensdag niet al gelukkig nieuwjaar gewenst? Vond de Mol weer geweldig! Jij? Ik ga voor uhm.. nee ik weet het niet, zal er ook dit jaar vast weer helemaal naast zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*