Netflix Thuis

Filmtips op Netflix (deel 1)

Staan er leuke, interessante, prijswinnende films op Netflix? Tussen mijn aanbevelingen staan alleen maar Netflix originals (begrijpelijk) en flauwe Amerikaanse romantische pulp (geeen idee hoe dat kan…). Maar als je goed zoekt (lees: niet op Netflix, maar op websites met leuke, interessante, prijswinnende films), vind je ze wel degelijk. Hierbij 5 films die NU (dus snel kijken, want voor je het weet zijn ze weer weg) op Netflix staan, bedolven onder een dikke laag series waarvan je had gewild dat je er niet mee was begonnen.

STILL ALICE [Richard Glatzer, 2014, USA, drama] vertelt over een vrouw die wordt gediagnosticeerd met Alzheimer en je ziet haar (prachtige rol van Julianne Moore) langzaam aftakelen. De ziekte wordt confronterend en heftig in beeld gebracht en vooral de impact op de levens om haar heen maakt veel indruk. Ondanks het heftige onderwerp geeft de film echter ook een sprankje hoop, doordat het luchtig wordt verteld. Aangrijpende en mooie film.

DE WEDEROPSTANDING VAN EEN KLOOTZAK [Guido van Driel, 2013, Nederland, misdaadkomedie/drama] doet denken aan grauw realistische misdaadfilms met een bijzonder randje als het Vlaamse RUNDSKOP (Michael R. Roskam, 2011) en PLAN C (Max Porcelijn, 2012). Maar de film is specialer, poëtischer misschien, alhoewel er ook een hoog Tarantino gehalte aanwezig is (lees: rondspetterend bloed). Dat het een originele film is komt misschien doordat regisseur Guido van Driel een striptekenaar is en het zich afspeelt in Dokkum. Het levert een intrigerende, gewelddadige, maar ook dus poëtische film op, die door zijn fantastische beelden van het Friese landschap en decadente Amsterdamse wijken nog lang in je hoofd blijft spoken.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON [Dreamworks, 2010, VS, animatie] is één van de meest schattige en leuke animatiefilms die ik zag de afgelopen jaren, alleen al om het feit dat ze op sublieme manier huisdierengedrag hebben weten te vangen in drakenvorm. Gooi daar een leuke setting bij (Vikingen!), mooie muziek, epische natuuranimatie en een hoop lol en je hebt een film om heel blij van te worden.

SPOTLIGHT [Tom McCarthy, 2015, VS, drama/thriller] is de oscarwinnaar van 2015 en een meeslepende vertelling over onderzoeksjournalistiek, de gedrevenheid van de journalisten en de gruwelijkheden die zij aan het licht brengen. De film laat een sterk staaltje acteerwerk zien, wat op zichzelf een genot is om naar te kijken. Maar de film steekt ook nog prachtig in elkaar zonder belerend of vingerwijzend te worden. Zeer terechte Oscarwinnaar.

ANOMALISA [Charlie Kaufman, 2015, VS, indie/animatie] is een film die je aan moet durven. Het is een poppenanimatiefilm – wat altijd leuk is – maar gebruikt die vorm ook om een inhoudelijk punt te maken, namelijk over de verstoorde blik op de wereld van de hoofdpersoon. Dat had met een live action film niet gekund en het versterkt elkaar prachtig. De film laat je de hoofdpersoon tegelijk verafschuwen als begrijpen – wat typerend is voor regisseur Charlie Kaufman – en is daarmee een fascinerende en melancholieke beschouwing van de mens en de mensenmassa. Verwijderd op 28-06-2018!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*