Jaar top 10

Beste films van 2011

Eén van de beste manieren om mezelf een beetje af te leiden van de werkelijkheid is films kijken (en Wie is de Mol kijken ook trouwens). En erover praten. Waarom niet op mijn website? Daar issie nou eenmaal voor. (Over films dus, niet over WIDM. Althans, afgezien van dit bericht.. Liesbeth is de mol trouwens..) Dus net als andere jaren hierbij, een beetje laat dat wel, mijn film jaar top 10!

1. THE ARTIST | regie: Michel Hazanavicius
Wat een fantastische film! THE ARTIST vertelt over de filmgeschiedenis – de introductie van geluid in film in de jaren ’20 – op een geweldige, meeslepende manier, prachtig gefilmd en heerlijk geacteerd. Een intelligente feel-good-movie die ik nog wel 10 keer zou kunnen kijken.
2. BLUE VALENTINE | regie: Derek Cianfrance
Gezien op het IFFR: fantastische rauwe en indringende film, met geweldige en vergaande acteerprestaties van Ryan Gosling en Michelle Williams (zie dit bericht).
3. MIDNIGHT IN PARIS | regie: Woody Allen
Woody Allen is altijd vooral Woody Allen, maar in deze film doet hij weer echt iets speciaals. Het script is om van te smullen: een Amerikaanse schrijver (dat wel natuurlijk) ontdekt in een nachtelijk Parijs dat hij terug in de tijd kan reizen. In zijn reizen ontmoet hij beroemde schrijvers en één van hun maitresses waar hij als een blok voor valt. Ik ga verder niets verklappen, want het is fantastisch en ingenieus en geweldig gefilmd.
4. THE TROLL HUNTER (TROLLJEGEREN) | regie: André Ovredal
Een kleintje, deze Noorse nep-documentaire over trollenjagers, maar niet minder geweldig. Mocht je eens iets speciaals en ook hilarisch willen zien: een echte aanrader. De trollen zijn opvallend goed ge-cgi-d, maar het is bovenal een film die zichtbaar met veel liefde en veel humor is gemaakt.
5. RABAT | regie: Victor Ponten en Jim Taihuttu
De Nederlandse film RABAT is een fris, leuk, mooi en hoopvol verhaal over vriendschap tussen drie jonge mannen en een fantastische road-movie door Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Marokko. De film is goed gemaakt, heeft sterke dialogen, is eerlijk, écht van nu en behaalt een perfecte balans tussen humor en reflectie. In mijn ogen meer Gouden Kalf-waardig dan Black Butterflies!
6. SOMEWHERE | regie: Sophia Coppola
De nieuwe film van Sophia Coppola (THE VIRGIN SUICIDES, LOST IN TRANSLATION en MARIE ANTOINETTE) vertelt over een populaire acteur, helemaal in het lege Hollywood-bestaan ondergedompelt, die zijn dochter op bezoek krijgt en die wat langer blijft dan gepland. Pas nadat ze weer weg is, beseft hij hoe vol zijn leven ook kan zijn. Een prachtig verhaal en een rustige, lichte film met mooie plaatjes en goed acteerwerk. Zie dit bericht.
7. ALLE TIJD | regie: Job Gosschalk
Het regiedebuut van casting-director Job Gosschalk is een heerlijke film. Heftige onderwerpen zijn verpakt in een luchtige, eerlijke en nuchtere film met geweldige dialogen, precies de juiste toon en stijl en bewonderingswaardige acteerprestaties.
8. BLACK SWAN | regie: Darren Aronofsky
Deze film over de harde wereld van het professioneel ballet is rauw, heftig en realistisch, maar tegelijk magisch en een donker sprookje. Net zoals zijn eveneens briljante films THE FOUNTAIN, REQUIM FOR A DREAM en THE WRESTLER. Een geweldige combi die zorgt voor een intense film – bijna een thriller – met één van de mooiste scenes ooit: Natalie Portman als stervende zwaan.
9. WARRIOR | regie: Gavin O’Connor
Een Martial-Arts film in je top 10? Werkelijk? Ja, een Martial-Arts film waarin Tom Hardy speelt krijgt al snel een plekje in mijn top 10. Alleen voor zijn idioot intense acteerspel is deze film fantastisch. Maar ook Nick Nolte is geweldig om naar te kijken. Het scenario is hier en daar wat clichee, maar de rauwe intensiteit en de intrigerende obsessie met deze sport maken deze film absoluut de moeite waard.
10.THE KING’S SPEECH | regie: Tom Hooper
Oscarwinnaar van vorig jaar. Toen schreef ik: een hele film lang een glimlach op je gezicht om de geweldige chemie tussen superacteurs Colin Firth en Geoffrey Rush en ook tussen Colin Firth en Helena Bonham Carter, de opvallend speciale kadrering en kleurkeuze, de mooie kostuums, het innemende en uiterst grappige verhaal, het ontroerende eind en de mooie boodschap.

Moet het echt een top 10 zijn? Geen top 14? Ik mag best een top 14 toch?

11. TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY | regie: Thomas Alfredson
Deze film met lastige titel over Britse spionnen in de jaren ’70 is een bijzondere ervaring. Je kan nog dagen, weken bezig zijn met hoe het eigenlijk zit. Het script is ingenieus en overdonderend en daarnaast is de film prachtig aangekleed en subliem geacteerd door een rijtje Britse legendes: Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong én Tom Hardy.
12. THE GUARD | regie: John Michael McDonagh
Deze Ierse komedie over een agent (the guard) die bezoek krijgt van Amerikaanse FBI-officieren is ontzettend grappig, maar daarnaast ook heel indringend en mooi. De trailer zegt alles!
13. 170 HZ. | regie: Joost van Ginkel
170 HZ is één van de mooiste Nederlandse films van het afgelopen jaar. De film vertelt over een jong verliefd doof stel en bevat dan ook vrijwel geen hoorbare dialoog. Gaite Jansen – die ook net zo goed was in de serie “In Therapie” en in SCHEMER – speelt een fantastische gelaagde rol. De duistere beelden, de gebarentaal en de prachtige geluidsmix en soundtrack maken van 170 HZ een unieke, bijna surrealistisch mooie filmervaring.
14. DRIVE | regie: Nicholas Winding Refn (een film uit 2011, die ik deze week zag, maar had ik ‘m in 2011 gezien dan had deze film absoluut zeker weten in m’n top 10 gestaan. Ergens op plek 2 misschien wel, of 3.)
DRIVE is een zeer bijzondere film, het is zowel actie als drama, zowel snel als traag, zowel gruwelijk gewelddadig als liefdevol, zowel kitch als beeldschoon. Met een werkelijk fantastische jaren ’80-vibe soundtrack (maar speelt zich wel af in het nu), spectaculaire beelden van Los Angeles, artistieke achtervolgingsscenes, een rol van Ryan Gosling waar je kippenvel van krijgt (zowel negatief als positief), campy kledingkeuzes, een meeslepend liefdesdrama en op-het-puntje-van-je-stoel achtervolgingsactie, en nog veel meer. De meest idiote genre-combinaties en het werkt perfect.

6 thoughts on “Beste films van 2011”

  1. tuurlijk mag het ook een top 14 zijn 😀
    ik heb nog een hoop te kijken zie ik wel!
    vanaf wanneer zouden ze beschikbaar zijn op Ximon.nl?

  2. The Kings speech stond al op Ximon, zit nu in PayTV window. Rabat is deze week voor het laatst te zien. Midnight in Paris staat er ook al op. Alle Tijd en 170Hz komen binnenkort.

  3. Fijn dat je er weer bent (om het zo maar uit te drukken).

    Tja, en De Mol….. ik ben afgehaakt na drie afleveringen. Zapte laatst langs een herhaling en zag dat Anne-Marie er nog in zat. Dan is die de Mol, dacht ik. Slaat nergens op, dus zal het wel goed zijn. Zou wel iets voor mij zijn: een seizoen niet kijken en dan juist de mol raden.

  4. Carel, trouwens, beetje laat, maar je had het goed! Ongelovelijk! Volgende keer ga ik ook niet kijken, misschien heb ik ’t dan ook eens goed 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*