Jaar top 10

Beste films van 2020 en 2021

2020 en 2021 waren anders dan anders. De bioscopen waren grotendeels dicht en mijn hoofd was ziek. Dus films kijken kwam er niet echt van. Daarom een top 15 van twee jaren. Nu ik weer hersteld ben en hopelijk de bioscopen snel weer open gaan, ga ik uit van weer een normaal en geweldig filmjaar!

1. Promising Young Woman | Emerald Fennell
Ik kan eigenlijk niet de allerbeste film van deze jaren kiezen, ze zijn allemaal even goed. Maar de poster van deze film hing al voor de eerste lockdown in één van onze filmposter-wissellijsten en bleef daar tot de dag van vandaag hangen door het vele uitstellen van de releasedatum. Toen ik de film uiteindelijk in mei van het afgelopen jaar zag op Amazon Prime, was ‘ie gelukkig de moeite waard om nog even te laten hangen. De film, een soort zuurstokroze drama/komedie/thriller/revenge-film combi met muziek van o.a. Paris Hilton (ja, echt!), heeft dus letterlijk de afgelopen twee jaar omlijst, dus dat verdient wel een nummer 1 positie. Het is ook nog één van de meest unieke films die ooit zag, die simpelweg door al z’n absurde en choquerende verwikkelingen niet echt in één zin is samen te vatten. Met een glansrol van Carry Mulligan en een geweldige soundtrack. Alleen kijken als je het aandurft.
Nu te zien op Prime, maar ook te huren bij o.a. Pathé Thuis en Picl.

2. System Crasher | Nora Fingscheidt
Nog meer zuurstokroze in deze Duitse film over een zeer opstandige en tegendraadse, maar eigenlijk gewoon zeer getraumatiseerd jong meisje waarvoor geen plek meer gevonden kan worden in het jeugdzorgsysteem – systeem crasher dus. Ontzettend aangrijpende, mooi gemaakte film, die door de heftige – soms uitzinnig vrolijk, dan weer razende woede – emoties van de altijd in roze geklede Benni ook heel krachtig en energiek is.
Nu te huren bij Pathé Thuis.

3. The Father | Florian Zeller
Anthony Hopkins won terecht een Oscar voor zijn rol als dementerende vader in deze ingenieus vertelde film, die je net zo verward maakt als hij zelf is. Alles in de film, van de set tot de muziek, staat in dienst van de verwarring. Met ook nog Olivia Colman erbij als de dochter maakt een werkelijk briljante film.
Nu te huren bij o.a. Pathé Thuis en Picl.

4. Never, Rarely, Sometimes, Always | Eliza Hittman
Nog een aangrijpende film, die heel stil en op de achtergrond twee jonge meiden volgt in hun reis naar en door New York waar – in tegenstelling tot hun eigen staat – één van beide een abortus kan laten uitvoeren. De film is observerend, legt niets onnodigs uit en is hartverscheurend in al z’n eenvoud.
Nu te zien op Prime, maar ook te huren bij o.a. Pathé Thuis. 

5. Minari | Lee Isaac Chung
Minari is lichter in toon en gevoel, maar minstens zo aangrijpend. Een Koreaanse familie probeert een leven op te bouwen in het Amerika van de jaren ’80 en krijgt met allerlei tegenslag te maken. De fijne, zonovergoten en meeslepende film vertelt echter vooral over waar en hoe je je thuis kan voelen, hoe belangrijk familie is en ook; hoe je je oma voor de gek kan houden.
Nu te huren bij o.a. Pathé Thuis en Picl.

6. Babyteeth | Shannon Murphy
Deze Australische film vertelt over een kind met kanker, maar doet dat heel anders dan de vele tranentrekkers die er ook over zijn gemaakt. Er komen geen ziekenhuisscènes aan te pas en de energieke Milla met tientallen pruiken is vooral bezig met haar nieuwe liefde Moses, een beetje vage drugsdealer die ze op een station ontmoet. De film is droogkomisch, energiek, hartverscheurend en heel aanstekelijk.
Nu te zien op Prime, maar ook te huren bij o.a. Pathé Thuis. 

7. Druk | Thomas Vinterberg
Eén van de weinige films die ik in de bioscoop zag, deze geweldige Deense film met een meesterlijke rol van Mads Mikkelsen als een beetje ingedutte leraar die een experiment aangaat met z’n vrienden waarbij vele liters alcohol komen kijken. Vrolijk, lief, heftig, meeslepend en interessante film, met een grandioze dronken eind-dans om het leven te vieren.
Nu te huren bij o.a. Pathé Thuis en Picl.

8. The Assistent | Kitty Green
De assistent, geweldige rol van Julia Garner, van een belangrijke Hollywood-producer ontdekt in haar nieuwe baan steeds meer over de angstcultuur en het misbruik dat gaande is op haar werkplek. We blijven heel dicht bij haar, zien alleen haar kantoor en de saaie kantoordingen die ze doet, om gaandeweg steeds meer over het corrupte systeem te weten te komen. Zeer intrigerende film.
Nu te huren bij o.a. Pathé Thuis.

9. Nomadland | Chloé Zhao
De Oscarwinnaar van 2021, deze bijzondere film over camperbewoner Fern, goede rol van Frances McDormand, die rondtrekt door Amerika en andere ‘huislozen’ ontmoet. Ik houd echt van deze type films, die de achterkant van Amerika laten zien, waar maar weinig sociale voorzieningen zijn, maar waar je ook eindeloos kan verdwalen in prachtige uitgestrekte landschappen. Naast Frances McDormand spelen er vooral échte mensen in deze film, iets wat Chloé Zhao vaker doet. Ik zag vorig jaar ook The Rider (2017), één van haar andere films, die eigenlijk nóg beter is dan Nomadland, ook met vooral amateurs en echte cowboys. Beide fijne rustige, en heftig indrukwekkende films.
Nu te zien op Disney+, maar ook te huren bij Pathé Thuis. 

10. The Mitchells vs The Machines | Michael Rianda
Eén van de grappigste en leukste animatiefilms die ooit zag, deze robot-apocalyptische, coming-of-age roadmovie over een heerlijk dysfunctionele familie die de strijd aangaat tegen robots en tussendoor ook nog even aan hun familieband werkt. En de mopshond! <3 Pig, dog, of loaf of bread? 🙂
Nu te zien op Netflix, maar ook te huren bij o.a. Pathé Thuis. 

11. Honey Boy | Alma Har’el
Aangrijpende autobiografische film geschreven door Shia LaBeouf terwijl hij in re-hab zat. LaBeouf speelt in de film zijn eigen vader en beschrijft het chaotische leven van opgroeien als een kindster in armoede. Ik had niet zoveel verwacht van deze Transformers-acteur, maar wat mij betreft mag hij meer (in) dit soort films schrijven of spelen.
Nu te huren bij o.a. Pathé Thuis. 

12. The Power of The Dog | Jane Campion
Benedict Cumberbatch steelt weer de show in deze absurde cowboy-drama/thriller over familie, geheimen en wraak. Als je lang niet begrijpt waar de film heen gaat, blijf dan vooral kijken. Het zal allemaal duidelijk worden. Prettig complexe en psychologische film, die lang blijft hangen.
Nu te zien op Netflix. 

13.The Vast of Night | Andrew Paterson
Deze toevallige keuze uit het enorme Amazon Prime aanbod was één van de meest verrassende films die ik zag. De film lijkt in alles op een jaren ’50 sci-fi, terwijl het gewoon een hedendaagse film is. Dat betekent een alien-invasion-film zonder enige special effects of epische actie. Het is een kleine subtiele film, over de broeiende spanning onder de radio operators die de invasie ontdekken. Bizar low-key, verassend meeslepend en geniaal camerawerk.
Nu te zien op Prime. 

14/15. Spencer en Ema | Pablo Larrain
Niet één, maar twee titels sluiten het lijstje af. Ema kwam uit in 2020 en zag ik net voordat alles stil kwam te vallen op het International Film Festival in januari. Een heftige explosieve film over een danseres die haar zoon terug wil krijgen. Vooral de dansscènes waren weergaloos. Net zo overdonderend is Spencer, die afgelopen jaar uitkwam, over Diana, fantastisch gespeeld door Kirsten Stewart. Pablo Larrain maakte de laatste jaren drie portretten van interessante vrouwen, waarvan Jackie, over de Amerikaanse First Lady, eigenlijk de beste is. Zowel Ema als Spencer waren niet perfecte films, maar het is iets in de beelden van beide vrouwen, de één getroebleerd en dansend, de ander getroebleerd en in de meest geweldige outfits, dat me bij blijft en me ontroert.
Spencer is nu te huren bij Picl (premium prijs). Ema is nu te huren bij Pathé Thuis. 

En dan wil ik ook nog even noemen:

Don’t Look Up, geweldig hysterisch geacteerde einde-van-de-wereld-film die eigenlijk een aanklacht is tegen het slechte vertrouwen in de wetenschap (Netflix). Goedgelukte Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde (Netflix). De ontroerende Amerikaanse verfilming van het Franse La Familie Belier; CODA, over een horende dochter in een dove familie (Apple TV+). Palm Springs, een geniale tijdreis-Groundhog Day-achtige romantische komedie (Prime). The King of Staten Island, een Judd Appatow drama/komedie over volwassen worden die aangrijpender was dan ik dacht (Prime en Pathé Thuis) en Kom hier dat ik u kus, Gouden Kalf winnaar voor Beste Regie en prachtige verfilming van de roman van Griet op de Beeck (Picl, Pathé Thuis en NPO Plus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*