Jaar top 10

Beste films van 2018

1. The Florida Project | Sean Baker
The Florida Project: het schrijnende contrast tussen het zuurstokroze, plastic, blije, Disney en speelse met de harde realiteit van armoede  gaat onder je huid zitten en laat je dagen lang niet meer los. Uit de ogen van een kind beleef je een wereld die lief en mooi lijkt, maar ondertussen weet je meer. Deze film maakte enorme indruk. Bij gebrek aan geschikte woorden van mezelf, die van recensies: “poverty and poetry” en “this film exudes humanity in every frame, in all of its messiness, splendor and tragedy”.
2. First Man | Damien Chazelle
De maanlanding is al meerdere keren verfilmd, maar dit keer door Damien Chazelle (Whiplash) vanuit een heel ander gezichtspunt: de innerlijke reis van Neil Armstrong (Ryan Gosling). Het meest geweldige moment is tijdens de maanlanding, als het beeldformaat wijzigt en je wordt ondergedompeld in een meditatieve ervaring. Totaal ontdaan van de gangbare Amerikaanse heroïek, maar toch een episch verhaal.
3. Leave No Trace | Debra Granik
Debra Granik bracht al eerder de achterkant van de Amerikaanse samenleving grandioos in beeld in Winter’s Bone en doet dat nu opnieuw zo indringend. Vader en dochter leven in de natuur, los van verzekeringen, belastingen en regels. Zijn beweegredenen en hun band is indringend mooi in beeld gebracht, en laat je achter met een schrijnend hoopgevend gevoel.
4. Call Me By Your Name | Luca Guadagnino
Ik heb in jaren niet zo’n hartverscheurend liefdesverhaal gezien. En dat ook nog in m’n eentje op Valentijnsdag: dat was totaal geen goede keuze. Maar er is niet alleen veel te huilen, maar ook veel te genieten in deze zomerse film over de liefde tussen twee jongens (Timothée Chalamet en Armie Hammer in grandioze rollen) op het Italiaanse platteland. Zeer geschikt om in de winter aan op te warmen.
5. Beautiful Boy |  Felix van Groeningen
Vlaamse regisseur Felix Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen) vertrok naar de US en maakte een geweldige film met top acteurscombinatie Steve Carell en 
Timothée Chalamet (heb je ‘m weer) als vader en zoon die worstelen met zoons drugsverslaving. Diep psychologisch en daarmee totaal machteloos makende vertelling, nuchter realistisch gefilmd. Verfilming van de memories van vader en zoon.
6. Lady Bird | Greta Gerwig
Het debuut van actrice Greta Gerwig vertelt over de relatie tussen tiener “Lady Bird” en haar moeder, dat zowel – en tegelijk – grappig, herkenbaar, ontroerend, gevoelig en heel raak is. Met fantastisch acteerwerk en een geniaal script; ik wil dat Greta Gerwig minstens drie films per jaar gaat maken!
7. Les Gardiennes | Xavier Beauvois
Dit Franse kostuumdrama zag ik tijdens het Internationaal Film Festival Assen en maakte intense indruk door met name de prachtige lyrische beelden van het Franse platteland met dromerig wuivend graan. De vrouwen op de boerderij zijn tijdens de eerste Wereldoorlog de bewakers van het boerenbedrijf, totdat de mannen verwoest door de oorlog terugkeren. Een heerlijk meditatieve film met subtiel voelbaar drama.
8. Girl | Lukas Dhont
Vlaamse debuutfilm over balletmeisje Lara die bezig is met een transformatie vanuit een jongenslichaam. Het is een rustige, stille film met herkenbare momenten van opgroeien, over een intens groot thema, geweldig uitgewerkt en geacteerd.
9. Den Skyldige | Gustav Möller
Deense thriller die zich geheel op één plek afspeelt; in een 112-meldkamer. Dit levert een ontzettend intrigerende film op, omdat alle spanning zit in de ogen van de politie inspecteur die een angstaanjagend telefoontje krijgt.
10. Three Billboards Outside Ebbing Missouri | Martin McDonagh
Bijzonder mooi gevoelig wraakdrama over een moeder die gerechtigheid wil voor de moord op haar dochter. Niemand in deze film is alleen maar goed of kwaad, wat je aan het denken zet. Subliem geschreven personages en geweldig geacteerd. Bijzondere mix van drama en humor.

Speciale vermeldingen (omdat een top 10 eigenlijk te weinig is): Roma (geheel in zwartwit geschoten Netflixproductie van Alfonso Cuaron), Utoya 22. juli (vreselijk intense verfilming van de aanslag op het eiland Utoya), Lean on Pete (aangrijpend drama over de vriendschap tussen jongen en paard), A Star is Born (de soundtrack (Lady Gaga + Bradley Cooper) staat bij mij op repeat) en And Breathe Normally (prachtig drama over vluchtelinge op IJsland, gezien op het Noordelijk Film Festival, maar kreeg helaas geen release in Nederland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*