Jaar top 10

Beste films van 2015

Happy new film-year! 2015 was een topjaar voor de bioscopen dankzij een handvol blockbusters, maar qua kwaliteit viel het me tegen. Mijn top 10 was makkelijk gemaakt, aangezien maar 10 films enigszins in de aanmerking kwamen om in mijn top 10 te belanden – dat is karig. Ik zag overigens “slechts” 50 films die in 2015 zijn uitgebracht, dus mijn keuzemogelijkheden waren niet uitputtend. Zo had ik o.a. THE THEORY OF EVERYTHING, AMY, KNIGHT OF CUPS, SUFFRAGETES, INHERENT VICE, STEVE JOBS, ER IST WIEDER DA, TUSSEN 10 EN 12 en A MOST VIOLENT YEAR graag willen zien, aangezien die wel kans zouden kunnen maken op een top 10 plekje. Maar goed, the force is niet altijd with me.

youth1. YOUTH / LA GIOVINEZZA – Paolo Sorrentino

Toen ik de poster zag dacht ik, dit is geen film voor mij. Maar niet veel later kwam ik erachter dat ik even volledig gemist had dat dit een film is van Paolo РLA GRANDE BELLEZZA РSorrentino en ik haastte me naar de bios. De film is niet zo grandioos als zijn voorganger, maar niettemin adembenemend mooi in absurdistische simpelheid. Veel van wat je wel en niet wilt horen over het leven zit er in.

2. CAROL – Todd Haynes

Net niet, net wel in 2015 gezien (oooh!), maar onmisbaar op dit lijstje. Een ultiem liefdesverhaal in wonderschone jaren ’50 beelden en muziek, een tijdperk die hun liefde tegelijk zo schrijnend maakt. Cate Blanchett en Rooney Mara spelen de sterren van de hemel en laten met bijzondere gelaagdheid het ongemak, de pijn en het fantastische van liefde zien.

3. INSIDE OUT – Pete Docter en Ronnie del Carmen

Pixar is heel bijzonder. Wie kan voorspellen dat je me aan het huilen krijgt bij gekleurde en pluizige (wollige? doorzichtbare? gedroomde? wat waren ze eigenlijk?) geanimeerde wezentjes? Deze perfect geschreven film weet precies te verbeelden hoe opgroeien werkt. En hoe – tip voor de aftiteling – poezen en honden wel of niet denken. ūüôā Applaus voor de fantasie van de pixar-makers!

4. SICARIO – Denis Villeneuveinsideout

Na deze film dacht ik, wie is deze regisseur? Bleek het de regisseur te zijn van ENEMY, √©√©n van mijn top 10 films van vorig jaar! En van PRISONERS, nog zo’n briljant uitgewerkte thriller. Dus Dennis Villeneuve is bij deze √©√©n van mijn favorieten. SICARIO voelde aan als in elkaar gezet met chirurgische precisie: perfect gebalanceerde dialogen en sc√®nes die je op een heftige manier doen nadenken over goed en kwaad (en de kleine verschillen daartussen). Het schokkend realistische geweld – deze film na INSIDE OUT noemen is ineens heel grappig – laat het allemaal nog heftiger aankomen. Met een geweldig krachtige hoofdrol voor een vrouw (Emily Blunt), ook wel eens leuk.

5. BIRDMAN – Alejandro I√Ī√°rritu

Oscarwinnaar BIRDMAN wordt vertelt in ogenschijnlijk √©√©n lang beweeglijk shot, waarmee je dicht op de huis van Michael Keaton komt te zitten en van dichtbij de emoties ervaart van een uitgerangeerde en depressieve Hollywood-acteur, vechtend tegen en met zijn sterrendom, ouder worden en vader zijn. BIRDMAN is intrigerend en doordringend en ik moet ‘m snel nog eens kijken.

6. VLEESVERLANGEN – Marijn Frank

De enige Nederlandse film in dit lijstje – wat in mijn geval een unicum is – en dan ook nog eens een documentaire, gezien op IDFA. E√©n van de makers van De Keuringsdienst van Waarde (Marijn Frank) doet een zeer persoonlijke exploratie van haar vlees-eet-gedrag en die van alle Nederlanders. De film deed me eindelijk definitief inzien – dankzij haar persoonlijke benadering – dat we als idioten omgaan met het milieu en met dieren om aan onze allesverslindende vlees-honger te voldoen. Resultaat: vegetari√ęr.

7. EX-MACHINA – Alex Garland

Science-fiction in de zeer nabije toekomst waarin onvoorstelbare, maar realistische toekomstidee√ęn angstaanjagend dichtbij komen, interesseert me mateloos. EX-MACHINA vertelt over de geheime constructie van een robot-mens en de eerste experimenten met interactie met een mens. Meer kan ik er niet over zeggen, anders geven ik de plot weg. Maar geloof me, deze film¬†is nog veel interessanter dan het lijkt. Want uiteindelijk gaat de film natuurlijk vooral over de mens. Zeer fascinerend en absoluut vermakelijk.

8. STILL ALICE – Richard Glazer

STILL ALICE zag ik in NatLab Eindhoven en ik was zowel van de film als van het mooie gebouw onder de indruk. Een vrouw wordt geconstateerd met Alzheimer en je ziet haar (prachtige rol van Julianne Moore) langzaam aftakelen. De ziekte wordt confronterend en heftig in beeld gebracht en vooral de impact op de levens om haar heen maakt veel indruk. Ondanks het heftige onderwerp verlaat je de zaal echter met met een sprankje hoop, door de lucht in het verhaal. Heel mooi verteld.

9. STAR WARS: THE FORCE AWAKENS – J.J. Abrams

Wie had ooit gedacht dat de Star Wars liefde diep in mij verborgen zat? Ik besloot in een paar dagen de 6 Star Wars films te verslinden, want-je-weet-maar-nooit, en jawel: hooked! Met name Рnatuurlijk Рdeel IV en V (ja, die delen met Harisson Ford in zijn jonge jaren) deden de liefde ontspringen, alhoewel het aanstekelijke enthousiasme van mijn Star Wars handlanger ook een grote rol heeft gespeeld. Ik heb tijdens The Force Awakens ultiem genoten Рde Dolby Cinema zaal in Hilversum hielp ook mee Рen kan niet wachten tot de volgende.

10. LA FAMILLE BELIER – Eric Lartigau

2015 was ook het jaar van de maandelijkse filmavonden met mijn lieftallige collega’s, waarbij we een uiteenlopende range aan films gezien hebben (ik zal je de voorbeelden besparen). LA FAMILLE BELIER was √©√©n van de betere (naast SICARIO) en een heerlijke hartverwarmende film. Vooral de laatste sc√®ne waarbij de dochter haar dove vader toezingt ‘Je vole’ – maar eigenlijk de hele film – doet je glimlachend huilen en huilend glimlachen en dat wil je af en toe heel graag bij¬†een film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*