Filmtips

Filmtips: American beauties

Wat prettige drama’s van Amerikaanse bodem:

WHIPLASH – Damien Chazelle | 2014 | drama over een drumstudent en zijn maniakale leraar en hun gezamenlijke weg naar de top. In lange tijd niet zo’n enerverende en spannende film gezien over zo’n simpel gegeven. Fantastisch acteerwerk van zowel Miles Teller (de student), als J.K. Simmons (de leraar).

JACKIE – Pablo Larrain | 2016 |  drama over Jackie Kennedy (geweldige rol van Natalie Portman) en haar rouw kort na het overlijden van haar man John F. Kennedy. Haar verdriet wordt op een wonderschone manier versneden met flarden herinneringen en beelden, waardoor ondanks dat het vertelt over een belangrijk historisch moment, de film toch heel persoonlijk aanvoelt.

THE BIG SICK – Michael Showalter | 2017 | de leukste, maar vooral ook de meest pure en eerlijke romantische komedie sinds jaren, over een komiek uit Pakistan in New York, zijn date die in een coma belandt en hoe hij gedurende vele ziekenhuisbezoeken omgaat met zijn en haar familie. Grappig, ontroerend, écht gebeurd en een must see.

INFINITLY POLAR BEAR – Maya Forbes | 2014 | tragikomisch drama over Cam, zijn bi-polaire stoornis (vandaar de titel) en zijn worstelingen een goede vader te zijn, geweldig neergezet door Mark Ruffalo (van o.a. Spotlight en The Avengers – if you like). De toon van de film is zowel energiek als aangrijpend, maar wordt nooit oppervlakkig of melodramatisch en schetst een treffend mooie bi-polar bear :).

PRISONERS – Denis Villeneuve | 2013 | Zenuwslopende thriller met top-cast (Jake Gyllenhaal, Melissa Leo, Hugh Jackman, Viola Davis en ga zo maar door) over de verdwijning van twee buurmeisjes en de – soms gewelddadige – zoektocht van ouders en politie naar de dader (niet voor tere zieltjes!). Vreselijk goed uitgekiende combinatie van nagelbijtende spanning en psychologische diepgang.

STILL ALICE [Richard Glatzer, 2014, USA, drama] vertelt over een vrouw die wordt gediagnosticeerd met Alzheimer en je ziet haar (prachtige rol van Julianne Moore) langzaam aftakelen. De ziekte wordt confronterend en heftig in beeld gebracht en vooral de impact op de levens om haar heen maakt veel indruk. Ondanks het heftige onderwerp geeft de film echter ook een sprankje hoop, doordat het luchtig wordt verteld. Aangrijpende en mooie film.

SPOTLIGHT [Tom McCarthy, 2015, VS, drama/thriller] is de oscarwinnaar van 2015 en een meeslepende vertelling over onderzoeksjournalistiek, de gedrevenheid van de journalisten en de gruwelijkheden die zij aan het licht brengen. De film laat een sterk staaltje acteerwerk zien, wat op zichzelf een genot is om naar te kijken. Maar de film steekt ook nog prachtig in elkaar zonder belerend of vingerwijzend te worden. Zeer terechte Oscarwinnaar.

En als je het aandurft:

KNIGHT OF CUPS – Terence Malick | 2015 | typische Terence Malick film waarin een man (Christian Bale) gevolgd wordt in zijn zoektocht naar betekenis langs bars, resorts en landhuizen in en om Hollywood. Een Malick-film (zijn filmstijl: hate it or love it) die misschien het meest van je af staat door de geportretteerde levensstijl, maar desondanks opnieuw een film om je in onder te dompelen, in op te gaan en in mee te deinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*